featured
  1. Haberler
  2. Motor Sporları
  3. Norris’in Zaferi: Verstappen’e Hız Kesmeden ‘Dur’ Dedi

Norris’in Zaferi: Verstappen’e Hız Kesmeden ‘Dur’ Dedi

Orhan GÜLEK

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 15. yarışı Hollanda’da gerçekleşti. Sezona verilen yaz arasının ardından ilk yarış olan Hollanda Grand Prix’si, Kuzey Denizi kıyısındaki Zandvoort kasabasıyla aynı adı taşıyan 4,2 kilometrelik pistte 72 tur üzerinden yapıldı.

McLaren pilotu Lando Norris, yaz tatilinin ardından Hollanda Grand Prix’sinde önemli bir zafere imza attı. Norris, şampiyonanın lideri ve ev sahibi Max Verstappen’i bitiş çizgisine kadar geçmekle kalmadı, aynı zamanda Pazar günü 22.896 saniyelik bir farkla rakiplerini ezip geçti.

Hollanda GP değerlendirmesi

Yarışın geneline baktığımızda düzlüklerin az ve pistin dar olması nedeniyle beklendiği üzere çok az geçiş yaşandı. Fakat pilotların bariyerlere çarpmadan veya kaza yapmadan yarışı bitirmeleri, güvenlik aracının hiç çıkmaması beklenmedik bir olaydı.

Genel anlamda sık geçişlerin olmadığı bir yarış olsa da galibiyet aslında çok kolay gelmedi. McLaren’ın performans anlamında önde olduğu hafta sonunda galibiyeti olduğundan kolay gösteren etkenler, Norris’in olağanüstü olgun sürüşü, McLaren’in taktik başarısı ve Red Bull’un hatalarıydı.

Norris, Hollanda GP’yi domine etti

Tabiki pol pozisyonundan başlamak Norris’in en güçlü yanı değildi. Çünkü daha önce de pole’de başlayıp, liderliği kaybettiği yarışlarda olduğu gibi yine aynı senaryo işledi. Norris, başlangıç anında liderliği Max Verstappen’e kaptırmıştı. Ancak Norris, 72’nin 18. turunda bir zamanlar durdurulamaz olan Verstappen’i hızla geçti ve asla geriye bakmadı.

Norris, en başından en sonuna kadar yarışı çok iyi kontrol ederek kazandı. Arabasını mekanik anlamda ve lastik anlamında sadece gerektiği kadar zorlayarak rakiplerini arkasında tuttu. Hiç hata yapmadan, beynini de yeteneğiyle birleştirerek bence Miami Grand Prix’sinden sonraki en iyi yarışını çıkardı.

Red Bull’u korku sardı

Yarıştan sonra McLaren takım patronu Andrea Stella ile Red Bull patronu Horner, McLaren’ın üstün olduğu konusunda hemfikirdiler. Stella, “Aracın iyi performans gösterdiğini biliyorduk ancak bugünkü hız bizim için olumlu bir sürpriz oldu. Gelecekteki yarışlar için çok umut verici.” dedi.

Horner “ise Özellikle Lando’nun DRS olmadan attığı son turunu dikkate alırsak, Max’in de dediği gibi takım daha fazla çalışmalı ve iyileştirmeler bulmalı. Aksi takdirde şampiyonluk tehlikede.” ifadelerini kullandı.

Peki Red Bull nerede hata yaptı?

Verstappen, Zandvoort’t ilk defa yarışı kaybetti ve Norris’in 22 saniye gerisinde ikinci sırada tamamladıktan sonra, “İlk birkaç yarışta yoktu ama otomobildeki bir şey sürüşü daha zor hale getirdi.” ifadelerini kullandı. Hollandalı pilotun da dediği gibi Red Bull’un gelişiminde bir şeylerin yanlış gittiği ve bunun 2024 Formula 1 aracında denge sorunlarına yol açtığı görülüyor. Yarışta da Verstappen’in farkı açamamasını ve aracın denge sorununu çözememesini büyük bir handikap olarak tanımlayabiliriz.

Red Bull, neşteri vurmalı

Son bir cümle de Red Bull’un pit stopları için söylemek isterim. Bu sezon dördüncü defa sağ ön lastiğin değişmesi sorun oldu ve pitte zaman kaybettirdi. Pitin yavaş olması nedeniyle Verstappen’in takım arkadaşı Perez’in piti 2,2 saniye yerine 4,4 saniye sürdü. Daha sezonun başında, sağ ön lastiği değiştiren mekanikerin sorunlu olduğunu, ya eğitilmesi ya da değiştirilmesi gerektiğini yazmıştım. Horner, gereğini yapmak için daha neyi bekliyor, bilemiyorum.

Arabanın daha zayıf olduğu günlerde rakibi yenmek için herkesin hatasız olması lazım. Bence Red Bull, Hollanda GP’de ne strateji anlamında ne de pitler anlamında hatasızdı.

Leclerc neden iyiydi? Sainz neden tökezledi?

Bu yarışta Ferrari’nin, Mercedes’in önünde olmasını bekliyordum. Nitekim öyle de oldu, ama bir istisnayla. Sainz, yarışı takım arkadaşının iki sıra arkasında bitirdi. Sainz’ın lastik ısıtmakta zorlandığı, pistin üzerinde devamlı kaydığını görmek mümkündü. Bu sebeble yarışta tökezlemesi gözle görüldü.

Onun dışında Leclerc için iyi bir hafta sonuydu. Leclerc, Cuma günü yaptığı ayar hatasından dönerek arabasını yarışa iyi hazırladı. Erken pite giren ve lastiklerini çok iyi koruyan Leclerc, Mercedes pilotu Russell’ın önünde çıkarak takımın doğru karar verdiğini kanıtladı. Yarışın sonlarına doğru Piastri ile podyum mücadelesinde başarıya ulaşan Leclerc, Monza GP öncesi takımına büyük moral verdi.

Aston Martin, Hollanda GP’de çuvalladı

Hafta sonunun en çok hayal kırıklığı yaşayan takımı ise Aston Martin oldu. Fernando Alonso, yedinci başladığı yarışı ancak 10. bitirdi ve hafta sonunu bir puanla kapattı. Genele baktığımızda Aston Martin performans anlamında, griddeki on takımın sekizinciydi. Sadece Sauber ile Williams onlardan daha zayıf performans gösterdi. Aston Martin’in bu performansı, bu pistin low rake (arkası alçak konumlanmış) arabalara ne kadar ters geldiğinin de bir göstergesiydi aynı zamanda.

Formula 1’de sıradaki durak Monza

Bu hafta sonu dev klasik Monza GP koşulacak. Yarış sonrası değerlendirmeyle yine karşınızda olacağım.

Norris’in Zaferi: Verstappen’e Hız Kesmeden ‘Dur’ Dedi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

www.sportrspor.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!